Με την Παμβώτιδα τι θα γίνει;

Σήμερα στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Ευρωπαϊκή διάκριση απέσπασε η Ελλάδας για προστασία των Πρεσπών

Της Γιωτας Mυρτσιωτη

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Την Ελλάδα που προστατεύει το περιβάλλον της και σώζει ένα παγκόσμιας σημασίας οικοσύστημα βραβεύει η Ευρώπη. Το πρόγραμμα LIFE-ΦΥΣΗ διακρίθηκε ανάμεσα στα πέντε καλύτερα που συγχρηματοδότησε η Ε.Ε., καθώς το ποσό των 1.860.000 ευρώ αξιοποιήθηκε στην ακριτική Φλώρινα με τον καλύτερο τρόπο, επαναφέροντας μέσα σε μια πενταετία την ισορροπία στο οικοσύστημα της Πρέσπας.

Με την ολοκλήρωσή του (2005-2008), τα υγρά λιβάδια γύρω από τη λίμνη αυξήθηκαν στο τριπλάσιο (από 300 σε 1.000 στρέμματα), οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις δεν κινδυνεύουν πια από μεγάλες πλημμύρες, οι αγρότες της περιοχής έχουν επαρκείς ποσότητες νερού για την άρδευση, η στάθμη του νερού διατηρείται σε ικανοποιητικό επίπεδο, οι αργυροπελεκάνοι, ροδοπελεκάνοι, ερωδιοί και λαγγόνες φωλιάζουν στον υγρότοπο προστατευμένοι, ενώ σπάνια πουλιά, όπως οι χαλκόκοτες που είχαν εξαφανιστεί εδώ και 35 χρόνια, επέστρεψαν, πλουτίζοντας τη βιοποικιλότητα σ' αυτό το παγκοσμίου σημασίας οικοσύστημα. Ηταν ένα «συλλογικό στοίχημα» υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών και για τη διαχείρισή του δεν συνεργάστηκαν μόνο οι φορείς της περιοχής, αλλά και οι γείτονες (Αλβανία, ΠΓΔΜ) που μοιράζονται τα νερά της Μικρής και της Μεγάλης Πρέσπας, έκτασης 40 και 300 τ.χλμ. αντίστοιχα. Ο τίτλος του προγράμματος «Προστασία και Διατήρηση Ειδών Πουλιών Προτεραιότητας στη Λίμνη Μικρή Πρέσπα» παραπέμπει σε ένα πρόγραμμα αμιγώς οικολογικό με στόχο την προστασία των υδρόβιων πουλιών και συγκεκριμένα της λαγγόνας και του αργυροπελεκάνου, που αποτελούν τη μεγαλύτερη αποικία στον κόσμο, το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού, εξηγεί η βιολόγος κ. Μυρσίνη Μαλακού, διευθύντρια της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών.

Ο στόχος αυτός του προγράμματος αποτέλεσε την αφορμή για κατασκευή ενός από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά έργα που αφορά την ανάπτυξη, τη διαχείριση και την προστασία του περιβάλλοντος. Κατασκευάστηκε νέο θυρόφραγμα στο σημείο όπου ενώνονται η Μικρή και η Μεγάλη Πρέσπα για τη διαχείριση των νερών, η οποία πλέον γίνεται με γνώμονα τις οικολογικές και αρδευτικές ανάγκες της περιοχής. Τα υγρά λιβάδια που κινδύνευαν να αφανιστούν από τους καλαμιώνες αυξήθηκαν προς όφελος των ψαριών, της αλιείας και της κτηνοτροφίας με παλιές μεθόδους, όπως επαναφορά νεοροβούβαλων που βελτίωσαν τις συνθήκες αναπαραγωγής και διατροφής των πουλιών. Και το σημαντικότερο: η «κληρονομιά» που αφήνει το πρόγραμμα είναι ο οδηγός διαχείρισης του υγρότοπου για την επόμενη 5ετία και πέραν αυτής.

Με την Παμβώτιδα τι θα γίνει;;;